3 Redenen waarom kinderen fysiotherapie nodig hebben

Hoewel het doorgaans minder gebruikelijk is, zijn er veel kinderen die baat hebben bij fysiotherapeutische behandelingen. Als ouder is het belangrijk om te weten wanneer de fysiotherapeut kan helpen om de lichaamsbeweging van je kind te verbeteren. In dit artikel hebben we de meest voorkomende redenen op een rijtje gezet die een bezoek aan de fysiotherapeut vereisen.

Voortdurende groeipijnen

Groeipijnen komen voor bij de meeste kinderen. In sommige gevallen kan het echter zo onaangenaam aanvoelen dat kinderen moeite hebben om te slapen. Bij aanhoudende spierpijnen is het belangrijk om vast te stellen of de pijn voortkomt uit een groeispurt of overbelasting. Om een vakkundige diagnose uit te voeren en gerichte oplossingen in te zetten, kan de fysiotherapeut ervoor kiezen om met behulp van kinderoefentherapie pijnlijke spierpijnen te verminderen.

Blessures

Wanneer kinderen tijdens het sporten blessures oplopen, dan kan fysiotherapie helpen om het genezingsproces te versnellen. Sommige blessures hebben namelijk last van een langdurige herstelperiode. Bepaalde disciplines binnen de fysiotherapie kunnen er echter voor zorgen dat het herstel wordt versneld. Een van de vormen van fysiotherapie die goed werkt bij blessures, is dry needling. Dit is een manuele therapie waarbij er gebruikt wordt gemaakt van zeer dunne naalden die triggerpoints kunnen aanpakken. Dit kan ervoor zorgen dat het spierweefsel sneller geneest.

Moeizame motoriek

Wanneer je opmerkt dat jouw kind motorische of houdingsproblemen heeft, zoals angstigheid met bewegen, onhandigheid, schrijfproblemen, met regelmaat vallen of een vertraagde ontwikkeling bij vaardigheden als lopen, fietsen en zwemmen, dan is het aan te raden om onderzoek te laten uitvoeren door een fysiotherapeut.

Voor fysiotherapeuten die ervaring hebben om de fijne motoriek en spierfunctie van kinderen te verbeteren, zoek eens op Groepspraktijk Risdaele Hoorn voor meer informatie. De fysiotherapeuten van Risdaele hebben zich gespecialiseerd in kinderoefentherapie, geschikt voor kinderen van alle leeftijden.