Een dierbare ouder verloren

Wanneer een ouder overlijdt is dit een moeilijke en vaak ook pijnlijke periode voor de naasten van deze persoon. Naast dat iedereen natuurlijk moet kunnen rouwen om het verlies en alle emoties moet kunnen voelen, is er ook heel erg veel wat er op de naasten af komt en wat er geregeld moet worden. Deze officiële taken zijn dan ook vaak pijnlijk en lastig uit te voeren. Er moet nou eenmaal veel geregeld worden wanneer een ouder overlijd. Wil je meer weten hierover? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over wat je moet doen bij het overlijden van een ouder.

Het verwerken van de erfenis

Wanneer een ouder komt te overlijden dan moet je als kind heel veel regelen. Vooral wanneer er nog meer familie leden, zoals broers en zussen zijn, dan moet er ook een hoop verdeeld worden maar als kind heb je ook op een deel van de erfenis hoe dan ook recht. Je kan dan namelijk je kindsdeel opeisen, dit is een deel van de erfenis waarop je als kind op grond van de wet of volgens het testament recht op hebt. Het kan zo zijn dat het geld eerst nog terecht komt bij de langstlevende ouder, dan is geld niet direct opeisbaar maar je kan wel al zien hoeveel dit ongeveer is en je kan dit ook al vast laten stellen.

Moeilijke ontdekkingen

Nadat een ouder komt te overlijden kan het zo zijn dat je er achter komt dat een of beide ouders schulden hadden, zodat deze niet terecht komen bij de nabestaande kan je een vereffening nalatenschap aanvragen. Dit kan namelijk zo zijn dat de kantonrechter ervoor kiest om de vereffening of de opheffing van vereffening te bevelen, dit kan fijn zijn voor de nabestaande zodat dit niet nog een extra zorg wordt.