Redenen om leerkracht te worden op de basisschool

Het is wel bekend dat de lerarentekort op de basisschool een groot probleem is. Er zijn nog maar weinig mensen die graag als juffrouw of meester aan de slag willen gaan. Dit terwijl het beroep juist zo belangrijk is voor de maatschappij. Het is veel meer dan alleen maar begrijpend lezen, spelling, rekenen en knutselen. De 8 jaar dat kinderen op de basisschool zitten, is zeer belangrijk voor de rest van hun leven. Hoe meer ze missen vanwege de lerarentekort, hoe moeilijker het voor ze later wordt. Daarbij leer je ze lief hebben, respect hebben en nog heel veel andere levenslessen.

Je neemt deel aan de maatschappij

Het is zeer belangrijk om werkplezier in het onderwijs te hebben. Hoewel veel mensen denken dat leerkracht zijn een van de makkelijkste banen is, is niks minder waar. Zo moet je ervoor zorgen dat ieder kind evenveel aandacht krijgt en allemaal wat meekrijgen van de les. Dit, terwijl de klassen alleen maar groter worden. Wanneer je geen plezier hebt in het lesgeven, zullen de kinderen dit ook gaan merken. Het is zeer belangrijk om te blijven herinneren dat jouw baan veel waard is en dat we zonder leerkrachten geen goed opgeleide mensen krijgen. Je hebt dus een groot invloed in de maatschappij.

Ze herinneren je voor altijd

Ken je jouw eigen basisschool leerkrachten nog? Grote kans dat jouw antwoord hierop ja is. De invloed dat een leerkracht kan maken op een kind is groot. Dit hoeft niet alleen positief te zijn, maar meestal wel. Jij bent namelijk de persoon die ze leert lezen, rekenen, schrijven en nog veel meer. Die eerste dingen zijn belangrijk voor de rest van hun leven. Sommige leerlingen heb je misschien wel de gehele 8 jaar en de andere misschien maar 1 jaar. Hoe lang je ze ook hebt, je hebt deelgenomen aan een onderdeel van hun leven en dit vergeten ze niet.