Debiteurenbeheer uitbesteding: verschillen in afweging
Debiteurenbeheer uitbesteding is verstandig om te doen, maar wel in bepaalde omstandigheden. Zo is het eerste en belangrijkste om na te gaan of er voor jou wel een echt voordeel uit te halen valt. Iets uitbesteden kost natuurlijk altijd geld en als je het risico op laatbetalers klein acht, is het de moeite waarschijnlijk niet waard. Maar je bent een dief van je eigen portemonnee als je als groter bedrijf vele facturen uit moet schrijven. In een groot aantal facturen zitten logischerwijs naar verhouding ook meer wanbetalers. De tijd, moeite en stress die je dan bespaard door iemand dat klusje te laten doen, is het dan zeker waard.
De nadelen van debiteurenbeheer uitbesteding
Nog buiten het kostenplaatje kan debiteurenbeheer uitbesteding een nadeel hebben waar je niet meteen bij stilstaat. Als je persoonlijk en veelvuldig contact hebt met je klanten, kan het nogal eens rauw op het dak van je klant vallen als je bij een te late betaling meteen een professional inschakelt. Dat kan funest zijn voor het vertrouwen van je klanten. Dat is juist bij een klein bedrijf zeer belangrijk.
De voordelen van debiteurenbeheer uitbesteding
Als je debiteurenbeheer uitbesteding overweegt is dat over het algemeen echter een slimme keuze. Eventuele geschillen tussen jou en de klant worden zo niet persoonlijk en bovendien volgens de regels afgehandeld. Daarnaast kan uitbesteding het risico op laatbetalers drastisch verminderen, omdat iemand zich alleen met die belangrijke administratie bezighoudt. Die kan dus al in contact met klanten komen als het nog niet te laat is. Waarschijnlijk zal jij niet vooraf al waarschuwingen willen geven, omdat je ook ander werk te doen hebt.