Alles over lichtkoepels

lichtkoepels

Een koepel is een architectonisch element dat lijkt op de holle bovenste helft van een bol. Koepels worden al eeuwen in allerlei samenlevingen teruggevonden en stammen dus al heel ver terug. Vandaag de dag worden koepels nog steeds gebouwd, zowel in gebouwen als architectuur maar ook bij mensen thuis. VELUX lichtkoepel is hier een voorbeeld van. Koepels werden gebouwd in het oude Mesopotamië en ze zijn gevonden in de Perzische, Hellenistische, Romeinse en Chinese architectuur in de antieke wereld, evenals in een aantal inheemse bouwtradities over de hele wereld. Doordat de wiskunde steeds meer gevorderd werd, en ook omdat er steeds nieuwe materialen en bouwtechnieken beschikbaar raakten. Zijn koepels door de jaren heen enorm veranderd. Koepels zijn door de eeuwen heen gebouwd van modder, sneeuw, steen, hout, baksteen, beton, metaal, glas en plastic. 

Bekende koepels

Een aantal bekende koepels zijn het Pantheon in Rome, de Hagia Sophia in Istanboel, de Rotskoepel in Jeruzalem, de Taj Mahal in India en het st. Paul’s cathedral in Londen. Een veel terugkomend iets bij koepels is dat ze vaak worden gebruikt bij gebouwen die religie gerelateerd zijn. Over heel de wereld staan moskeeën met koepels, maar ook bij heel veel kerken van het christelijk geloof is een koepel terug te vinden.  In nederland worden deze vaak koepelkerken genoemd.

lichtkoepels

Materialen in koepels

De grondslag van een koepel kan een cirkel, ellips, vierkant of veelhoek zijn. Vaak staat deze dan ook op het dak van het desbetreffende gebouw, en in sommige gevallen is de koepel het volledige gebouw. De vroegste koepels in het Midden-Oosten werden gebouwd met leem en, uiteindelijk, met gebakken baksteen en steen. In de zevende eeuw waren houten koepels de standaard. later werd er ook gewerkt met koperen of loden platen. Tegenwoordig worden vooral stalen en ijzeren balken gebruikt voor de productie van koepels.