Eetkamerset 6 personen – het spanningsveld tussen maat en beschikbare ruimte

Een eetkamersetje voor twee past snel in een ruimte, zelfs wel in een pijpenlakeuken. Het wordt anders als je behoefte hebt aan een volwaardige eetkamerset 6 personen. Daar heb je wel echt wat vierkante meters woonoppervlak aan op te offeren. Hoe groot moet zo’n zes persoons set eigenlijk zijn? En waar moet je op letten als je dat wil aanschaffen. Dit artikel doet een paar zaken uit de doeken.

Centimeterwerk bij een eetkamerset 6 personen

Voor zes personen heb je logischerwijs een zespersoons tafel nodig met minimaal zes stoelen. Eentje meer is niet verkeerd voor als er een extra iemand aan komt schuiven. Gemiddeld neemt een persoon zo’n zeventig centimeter aan tafelrand in beslag. Bij een vierkante of een ronde tafel heb je dan een formaat nodig van minstens 120 cm maar liever 160 cm breedte. Is een rechthoekige of een ovale tafel meer naar je smaak? Dan moet je denken aan een lengte van 200 tot 240 cm en een breedte van 120 tot 160 cm. Er zijn ook organische tafels, zo genoemd omdat de tafelbladvorm op plekken behoorlijk variabel kan zijn. Denk aan de hoofdvorm van een pindadop of een nier. Bij dit soort modellen wordt het moeilijker om de exacte ruimte te berekenen voor een persoon. Bij volledige bezetting van een organische tafel zijn er altijd mensen die een beetje knel of benauwd komen te zitten terwijl buurman of buurvrouw zeeën van ruimte heeft.

Opzij, opzij, ik moet even voorbij

Met een eettafel en zes stoelen ben je er nog niet. Want die moet natuurlijk bij je worden opgesteld. En om zo’n set functioneel te krijgen moet je er gemakkelijk naar toe kunnen lopen en moet je achter iemand kunnen opstaan of elders gaan zitten. Al die bewegingen direct rond de tafel noemen we de loopruimte. Die moet je meetellen in het eindformaat van je eetkamerset 6 personen. Houd ongeveer een meter rond de tafel in gedachten als zo’n loopruimte. 

Eetkamerset 6 personen met de nadruk op vierkant

Stel je hebt nu een set die je mooi vindt: een vierkante tafel van twee bij twee meter, lekker royaal dus. Daar moet je dan nog wel een strook loopruimte omheen zetten van minimaal een meter breed. In totaal heb je voor de eet-set dan een oppervlak nodig van liefst 16 m2 terwijl de tafel zelf daarvan 4 m2 beslaat. Niet iedereen heeft voor een eethoek een ruimte van vier bij vier meter klaarliggen.

Overige tafelvormen

Een rechthoekige eettafel met zes plaatsen geldt als klassieker en is gewild vanwege de ruimte en de efficiëntie. Door het rechthoekige ontwerp kun je drie mensen aan elke lange zijde kwijt. De hoekigheid van de tafel past bij tal van interieurstijlen, van modern tot industrieel. Een ronde eetkamerset 6 personen is wat intiemer en stelt mensen aan tafel meer in staat met echt iedereen te praten. De ovale eettafel combineert het goede van zowel de rechthoekige als de ronde tafel. Maar past net iets beter dan een rechthoekige tafel in vrij smalle ruimtes. Je stoot je niet langer aan de (ontbrekende) hoeken. Wie van experimenten en innovatie houdt, kiest soms een eetkamerset 6 personen met een organische tafelvorm. Blikvanger, heel apart maar wel alleen geschikt voor wat buitenissiger woonstijlen zoals de bohémienstijl.Om direct te bestellen, ga je naar deze website.