Deur beslag – tijd voor vervanging?

Het is natuurlijk geen kerstboom maar aan een deur hangen soms ook veel toeters en bellen. Of eigenlijk zijn die erop gemonteerd. In de volksmond noemen we dat deur beslag. Dit beslag valt uiteen in vier groepen:

• Sluitwerk (sloten en grendels)

• Hangwerk (scharnieren en paumelles)

• Draaiwerk (deurklinken)

• Additioneel beslag (deurschilden, brievenbus en deurbel)

Check hoe je deuren draaien en sluiten

Beslag kopen is niet iets dat je iedere paar jaar hoeft te doen. Deurklinken en scharnieren zijn gebouwd op een levensduur van soms tientallen jaren. Op een gegeven moment is het wel afgelopen, dan is het beslag aan het eind van zijn technische bestaan gekomen. Zo kan een scharnier het begeven waardoor de deur gaat hangen en klem komt te zitten. Of de schilden achter de deurklinken zijn door jarenlange aanslag verweerd. Het is dan tijd voor demontage en om op zoek te gaan naar nieuw deur beslag.

Beslag en woonstijl

Bovenstaande situatie komt vooral voor als je net een oud huis hebt gekocht. Tot het achterstallig onderhoud behoort dan vaak ook het deur beslag. Maar het kan ook zijn dat klinken en scharnieren nog prima werken. Het kan anders gezegd nog wel een paar jaar mee. Alleen heb jij zin om in je nieuwe huis een bepaalde woonstijl in te voeren. Je bent bijvoorbeeld fan van de industriële stijl. Langzaam pas je alles in huis op die stijl aan. En hoe verder je komt, des te meer gaat het beslag je tegenstaan. Hoewel het slechts als detail aanwezig is, strookt de stijl van het beslag niet met de industriële stijl. Het gekke is dat naarmate je meer zaken in industriële stijl gaat invoeren in huis, het beslag steeds sterker begint te detoneren.

Deur beslag aan je woonsfeer aanpassen

Je hebt dan te maken met de wet dat een detail het geheel kan verstoren. Heb je eindelijk een mooie stijl zuivere ruimte, dan begint het beslag daarmee te vloeken. Tijd dus om de schroevendraaier ter hand te nemen en het beslag van de deuren af te halen. Daarna pak je je rolmaat of meetlint erbij en gaat eerst de praktische zaken meten:

• Deurdikte

• Gatenprofiel

• PC-maat (afstand van hart kruk-gat tot hart profielcilinder)

Zo meet je of je deur een standaarddeur is. Ofwel, een deur waar het meeste beslag wel op zal passen.

Er is een gigantische keuze aan stijlvol deur beslag

Dan komt het leuke onderdeel. Je gaat shoppen voor nieuw beslag. Dat ga je niet al te vaak in je leven doen, want goed beslag kan decennia mee. Er is een enorm assortiment online zodat je vast en zeker beslag aantreft dat precies past bij je woonstijl. Schrik niet van de prijzen. Deur beslag is een investering voor vele jaren. Voor kwaliteitsbeslag in een bepaalde stijl ben je snel 150 euro of meer kwijt. Dan heb je dus twee klinken, een deur-pen en een paar langschilden. Daarmee heb je één deur van beslag voorzien. Ga je dan je hele huis met hetzelfde deurbeslag verrijken, dan moet je wel rekening houden met een groot bedrag ineens. Maar je hebt dan wel beslag dat piekfijn is afgestemd op je woonstijl. Bronzen deurkrukken die je eclectische stijl benadrukken. Bakelietklinken die je jaren dertig sfeer versterken. Of mooie golvende krukken voor je klassieke interieur.