Hoe houd je zilveren sieraden mooi schoon?

Iedereen kent het wel dat zwarte laagje wat ontstaat in de loop van tijd op je zilveren sieraden. Dat zwarte laagje is een chemische reactie van zilver met waterstofsulfide. Hoe snel het laagje ontstaat ligt aan de luchtvochtigheid van je woning. Ook hangt het af van de zuurgraad van je huid. 

Om je zilveren sieraden weer te laten glimmen moet je ze af en toe schoonmaken. Om je sieraden schoon te maken zijn er verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om je sieraden schoon te maken met dreft of soda. Ook kun je sieraden af en toe een beetje bij poetsen met een zilverpoetsdoekje. Wij geven wat goede tips om de sieraden van Finaste goed schoon te maken en ook geven we enkele tips hoe je je sieraden wat langer schoonhouden. 

Dreft 

Voordat je sieraden schoon gaat maken is het belangrijk om de sieraden eerst te ontvetten. Je kunt er ook voor kiezen om je sieraden schoon te maken met een ander wasmiddel maar die ontvet minder goed. Pak een bakje en vul deze met lauw water en doe er een schepje afwasmiddel bij. Leg nu het sieraad voor 5 a 10 minuten in het water. Het is daarna nog even goed om het sieraad te poetsen dit kan je doen met een oude tandenborstel. Met een oude tandenborstel kunt u namelijk ook de randjes goed schoonmaken. Let wel op dat je niet te hard drukt op tandenborstel anders krijg je krassen op je sieraad en dat zou zonde zijn. Spel daarna het sieraad nog even af en maak hem vervolgens goed droog. 

Soda

Het weg halen van het zwart laagje met soda is een secuur werkje anders heeft het niet het gewenste effect. Het is belangrijk om het sieraad eerst even te poetsen met een zilver schoonmaakdoekje of met dreft om het sieraad even goed te ontvetten. Pak een bakje en doe daar een stukje aluminiumfolie in met de matte kant naar boven. Vul dit bakje dan vervolgens met heet tot kokend water, dat is wat je zelf prettiger vind. Vervolgens doe je wat soda in het bakje, dit moet je even roeren. Leg dan het sieraad op het stukje aluminiumfolie. Als het een kwartier ongeveer geweekt heeft draai dan het sieraad nog even om en laat het dan nog even weken. Daarna weer even goed afspoelen met koud water en goed droogmaken 

Langer schoonhouden  

  1. Voorkom zwavel: Zwavel is een product dat op veel producten zit maar bijna niemand weet dat het zwavel is.Zwavel zit bijvoorbeeld op rubber, elastiek en eieren. 
  2. ziekte: als je ziek bent transpireer je meer dan normaal. Door het transpireren kan het zwarte laag je onstaan

Winkelen of sporten: Tijdens het sporten is het sowieso verstandig om je sieraden af te doen want die kans is dan groot dat ze kapot gaan. Ook om een andere reden kun je sieraden beter af doen tijdens het sporten of tijdens het oorbellen kopen je gaat daarbij ook transpireren en hierdoor kan het zwarte laagje ontstaan.